Allas-tallennuspalvelun käyttäminen arkaluontoisen tutkimusdatan vastaanottamiseen
Tässä dokumentissa annetaan esimerkki siitä, miten tutkimusryhmä voi käyttää Allas-palvelua vastaanottaakseen arkaluontoista dataa ulkoiselta datan tarjoajalta, kuten sekvenointikeskukselta. Monissa tapauksissa SD Connect tarjoaa helpomman tavan vastaanottaa arkaluontoista dataa, mutta joskus SD Connectia ei voi käyttää. Esimerkiksi SD Connect ei voi toimittaa sinulle salattua tiedostoa, jota voisit myöhemmin purkaa ympäristössä, jossa ei ole internet-yhteyttä.
Allas
Allas-tallennuspalvelu on CSC:n ylläpitämä yleiskäyttöinen datan tallennuspalvelu. Se tarjoaa maksutonta tallennustilaa akateemisille tutkimusprojekteille Suomen yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Allasta voidaan käyttää minkä tahansa tyyppisen tutkimusdatan säilyttämiseen tutkimusprojektin aktiivisen työskentelyvaiheen aikana. Allasta ei kuitenkaan ole tarkoitettu datan arkistointiin. Sinun täytyy poistaa datasi Allaksesta, kun tutkimusprojekti päättyy.
Allaksessa ei ole automaattisia varmuuskopioprosesseja. Allas on teknisesti hyvin luotettava ja vikaturvallinen, mutta jos sinä tai jokin projektisi jäsenistä poistaa tai ylikirjoittaa jotain dataa Allaksessa, se häviää pysyvästi. Siksi saatat harkita varmuuskopion tekemistä datasta johonkin toiseen paikkaan.
Vaiheet 1 (Tallennustilan hankkiminen Allaksessa) ja 2 (Salausavainten luominen) vaativat hieman työskentelyä, mutta ne on tehtävä vain kerran. Kun avaimet ovat paikoillaan, voit siirtyä suoraan vaiheeseen 3, kun sinun tulee valmistella uusi jaettu bucket.
1. Tallennustilan hankkiminen Allaksessa
Jos käytät jo Allas-palvelua, voit ohittaa tämän luvun ja aloittaa luvusta 2. Muussa tapauksessa tee seuraavat askeleet saadaksesi pääsyn Allakseen.
Vaihe 1.1. Luo käyttäjätili
Jos et ole vielä CSC:n asiakas, rekisteröidy CSC:hen. Voit tehdä nämä vaiheet CSC:n asiakasportaalissa MyCSC.
Luo CSC-tili kirjautumalla MyCSC:hen Haka- tai Virtu-tunnuksilla.
Vaihe 1.2. Luo tai liity projektiin
CSC:n käyttäjätilin lisäksi käyttäjien on joko liityttävä olemassa olevaan CSC:n laskentaprojektiin tai perustettava uusi laskentaprojekti. Voit käyttää samaa projektia pääsyyn muihin CSC-palveluihin, kuten SD työpöytä, SD Connect ja Puhti.
Jos olet kelvollinen toimimaan projektipäällikkönä, voit luoda uuden CSC-projektin MyCSC:ssä ja hakea pääsyä Allakseen. Valitse ’Akateeminen’ projektityypiksi. Projektipäällikkönä voit kutsua muita käyttäjiä jäseniksi projektiisi.
Jos haluat liittyä olemassa olevaan projektiin, pyydä projektipäällikköä lisäämään CSC-käyttäjätilisi projektin jäsenlistaan.
Vaihe 1.3. Lisää Allas-projektisi
Lisää Allas-palvelu projektiisi MyCSC:ssä. Vain projektipäällikkö voi lisätä palveluita. Kun olet lisännyt Allaksen projektiin, muiden projektin jäsenten on kirjauduttava MyCSC:hen ja hyväksyttävä palvelun käyttöehdot ennen kuin he saavat pääsyn Allakseen.
Näiden vaiheiden jälkeen projektillasi on 10 TB tallennustilaa Allaksessa. Ole hyvä ja ota yhteyttä CSC Service Deskiin, jos tarvitset enemmän tallennustilaa. Allaksessa olevaa dataa voidaan ladata paikalliseen ympäristöösi tai CSC:n koneille. Lisätietoa eri tavoista päästä dataan Allaksessa löytyy Allas-käyttäjän oppaasta.
2. Säilyttäjien avainten generointi arkaluontoisen datan salaamiseen
2.1 Mitä ovat salaustoiminnot?
Arkaluontoisen tutkimusdatan, esim. ihmisen nukleotidisekvenssidatan, tapauksessa data on asianmukaisesti salattava ennen kuin se voidaan ladata Allakseen. CSC Sensitive Data Services salaa datan oletuksena CSC:n erityisellä avaimella, jota voi käyttää vain CSC-ympäristössä. Jos haluat käyttää arkaluontoista dataasi myös muissa paikoissa, sinun täytyy luoda Crypt4GH-yhteensopiva avainpari, joka koostuu salaisesta avaimesta ja julkisesta avaimesta henkilökohtaiseen käyttöön. Voit käyttää samaa avainparia useita kertoja ja yleensä on käytännöllistä käyttää samaa avainta koko projektin datan kohdalla, jotta avainten hallinnasta ei tule liian monimutkaista.
Alta löydät askel askeleelta ohjeet salausavainten luomiseen käyttämällä Cryp4GH-graafista käyttöliittymää tai komentoriviä. Kun avaimet on luotu, voit lähettää julkisen avaimen kaikille datan tuottajille, jotta he voivat salata sinulle lähetettävät datat. Tämän jälkeen vain yksityisen avaimen omistajat eli projektin jäsenet voivat purkaa datan.
Datan salauksen mahdollinen vaara on, että jos salainen avain tai sen salasana katoaa, dataa ei voida enää purkaa millään keinoilla. Siksi sinun tulisi säilyttää avaimet ja salasana niin, että tieto säilyy myös siinä tapauksessa, kun palvelimet ja projektin jäsenet vaihtuvat. Toisaalta salainen avain tulisi siirtää vain sinne, missä purkaminen suoritetaan, ja salasanan tulisi pysyä projektin ulkopuolisten henkilöiden ulottumattomissa.
CSC ei tällä hetkellä tarjoa salausavainten hallintajärjestelmää. Jos sinulla ei ole pääsyä asianmukaiseen avainten hallintajärjestelmään, yksi ratkaisu on tallentaa salainen avain ja tekstitiedosto, joka sisältää salasanan, CSC Sensitive Data environment:iin käyttäen SD Connect-rajapintaa. Rajapinta salaa tämä tieto CSC:n julkisella avaimella, minkä jälkeen vain projektin jäsenet voivat käyttää SD Työpöydän palvelua tarkistaakseen, mitä avaimia ja salasanoja projekti käyttää.
CSC Sensitive Data environment käyttää Crypt4GH-salaustyökalua, joka mahdollistaa salauksen useilla julkisilla avaimilla. Tällä tavalla salattu data voidaan avata useilla turva-avainpohjilla. Jos hyödynnät CSC:n arkaluontoisten datapalveluiden turvatiedon, on kätevä käyttää sekä projektin julkista avainta että CSC:n julkista avainta salaukseen. Näin dataa voidaan käyttää sekä käyttäjän paikallisessa ympäristössä että CSC:n arkaluontoisten tietojen palveluissa.
crypt4gh-yhteensopivien avainten luominen graafisen käyttöliittymän kautta
-
Generoi salausavaimesi (salainen avain ja julkinen avain) Crypt4GH-sovelluksella (voit ohittaa tämän kohdan, jos sinulla on jo avainpari).
-
Asenna Crypt4GH-sovellus:
CSC on kehittänyt yksinkertaisen sovelluksen, joka mahdollistaa salausavaimiesi luomisen ja datan purkamisen tarvittaessa. Lataa käyttöjärjestelmällesi sopiva versio GitHub-repositorysta:
Tarkista, että Windows-työkalu on digitaalisesti allekirjoitettu CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen toimesta. Lataamisen jälkeen löydät Crypt4GH-sovelluksen latauskansiostasi.
-
Kun avaat sovelluksen ensimmäisen kerran, saatat kohdata virheilmoituksen. Tässä tapauksessa napsauta Lisätietoja-valintaa ja varmista, että julkaisija on CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (tai suomeksi CSC – IT Center for Science) ja napsauta sitten Suorita joka tapauksessa.
-
Generoi salausavaimesi:
- Avaa Crypt4GH-sovellus ja napsauta Generate Keys (oikeassa yläkulmassa).
- Työkalu avaa uuden ikkunan ja pyytää sinua syöttämään salasanan (Private Key Passphrase). Tämä salasana liitetään salaiseseen avaimeseesi. Käytäthän vahvaa salasanaa.
- Kun napsautat OK, työkalu generoi avainparin, joka koostuu salaisesta avaimesta (
username_crypt4gh.key
) ja julkisesta avaimesta (username_crypt4gh.pub
). -
Avaimet/tiedostonimet näytetään Toimintaloki-viestissä seuraavalla viestillä:
Key pair has been generated, your private key will be auto-loaded the next time you launch this tool: Private key: username_crypt4gh.key Public key: username_crypt4gh.pub All the fields must be filled before file encryption will be started
Avaimet luodaan ja tallennetaan samaan kansioon, jossa sovellus sijaitsee.
!!! Huomautus * Jos kadotat tai unohdat salaisen avaimen tai salasanan, et voi enää purkaa tiedostoja. * Älä jaa salaisia avaimiasi tai salasanoja. * Sinun tarvitsee luoda avaimet vain kerran ja käyttää niitä kaikkiin salauksiin, mutta voit tietysti halutessasi luoda erilliset avaimet eri salaustarpeisiin.
Salausavainten luominen komentorivityökaluilla
Tässä esimerkissä ensin luomme avainparin (salasanalla suojattu yksityinen avain ja julkinen avain, joka voidaan jakaa yhteistyökumppaneille). Sitten salaamme tiedoston kahden eri yhteistyökumppanin (tutkimusryhmä A ja tutkimusryhmä B) julkisilla avaimilla.
Python 3.6+ vaaditaan Crypt4GH-salaussovelluksen käyttöön. Asennusapua Pythonille voi tarvittaessa katsoa näistä ohjeista.
- Asenna Crypt4GH-salauskaikkius
Voit asentaa Crypt4GH:n suoraan pip-työkalulla:
tai, jos haluat viimeisimmät versiot GitHubista:
tai jopa:
Tavallinen -h
-joka näyttää sinulle eri vaihtoehdot, mitä työkalu tarjoaa:
$ crypt4gh -h
Utility for the cryptographic GA4GH standard, reading from stdin and outputting to stdout.
Usage:
{PROG} [-hv] [--log <file>] encrypt [--sk <path>] --recipient_pk <path> [--recipient_pk <path>]... [--range <start-end>]
{PROG} [-hv] [--log <file>] decrypt [--sk <path>] [--sender_pk <path>] [--range <start-end>]
{PROG} [-hv] [--log <file>] rearrange [--sk <path>] --range <start-end>
{PROG} [-hv] [--log <file>] reencrypt [--sk <path>] --recipient_pk <path> [--recipient_pk <path>]... [--trim]
Options:
-h, --help Prints this help and exit
-v, --version Prints the version and exits
--log <file> Path to the logger file (in YML format)
--sk <keyfile> Curve25519-based Private key.
When encrypting, if neither the private key nor C4GH_SECRET_KEY are specified, we generate a new key
--recipient_pk <path> Recipient's Curve25519-based Public key
--sender_pk <path> Peer's Curve25519-based Public key to verify provenance (akin to signature)
--range <start-end> Byte-range either as <start-end> or just <start> (Start included, End excluded)
-t, --trim Keep only header packets that you can decrypt
Environment variables:
C4GH_LOG If defined, it will be used as the default logger
C4GH_SECRET_KEY If defined, it will be used as the default secret key (ie --sk ${C4GH_SECRET_KEY})
Voit huomata, että crypt4gh käyttää vaihtoehtoa --sk
yksityiselle avaimelle. Tämä voi vaikuttaa oudolta, mutta ilmeisesti crypt4gh käyttää termiä secure key yksityiselle avaimelle, siksi sk
, ja siksi pk
viittaa julkiseen avaimeen eikä yksityiseen avaimeen.
- Generoi julkinen-yksityinen avainparisi {#2-generate-your-public-private-key-pair}
Suoritat crypt4gh-keygen
-komennon luomaan yksityisen ja julkisen avaimet:
$ crypt4gh-keygen --sk mykey.sec --pk mykey.pub
Generating public/private Crypt4GH key pair.
Enter passphrase for mykey.sec (empty for no passphrase):
Enter passphrase for mykey.sec (again):
Your private key has been saved in mykey.sec
Your public key has been saved in mykey.pub
missä --sk mykey.sec
on yksityinen (salainen, sk) avain ja --pk mykey.pub
on julkinen avain (pk). Työkalu pyytää sinua syöttämään salasanan (passphrase) yksityiselle avaimellesi. Turvallisuussyistä salasana ei näy, kun kirjoitat sen, joten työkalu pyytää sinua kirjoittamaan sen toisen kerran varmistaakseen, että et tehnyt kirjoitusvirheitä (tai, teet samat virheet kahdesti). Käytäthän vahvaa salasanaa!
!!! Huomautus Jos kadotat tai unohdat yksityisen avaintesi tai sen salasanan, et voi enää purkaa tiedostoja. Älä jaa yksityistä avaimiasi tai salasanoja.
!!! Huomautus Sinun tarvitsee luoda avaintesi vain yksi kerta ja niitä voi käyttää kaikkiin salauskohteisiisi, mutta voit tietysti päättää luoda erilliset avaimet salaukseen halutessasi.
3. Projektin avainluontiesimerkki
3.1 Avainten luominen
Alla olevassa esimerkissä tutkija Tiina Tutkija haluaa käyttää Allasta vastaanottaakseen ja säilyttääkseen ihmisen sekvenssidataa, jota hän käyttää uudessa tutkimusprojektissaan. Projekti on nimeltään AniMINE. Se kestää useita vuosia, ja siihen osallistuu useita tutkijoita ja datalähteitä. Tiina Tutkijalla on jo asiakasprojekti, jossa on Allas-oikeudet CSC:ssä.
Nyt hän luo ja tallentaa salausavaimet projektille. Tiinalla on asennettuna crypt4gh-gui -salausohjelma kannettavassa tietokoneessaan. Hän käyttää Generate Keys -vaihtoehtoa luodakseen uuden avainparin, joka on suojattu salasanalla (tässä tapauksessa H8koGN3lzkke
). Avainparin nimi on sellainen, joka muistetaan käyttäjätilin mukaan (salainen avain: ttutkija_crypt4gh.key
, julkinen avain: ttutkija_crypt4gh.pub
). Koska avaimia käyttää useat projektin jäsenet, Tiina nimeää avaintiedostot uudelleen: animine_crypt4gh.key
ja animine_crypt4gh.pub
.
3.2 Avainten tallentaminen SD Connectilla
Seuraavaksi Tiina Tutkija kirjautuu sisään SD Connect -verkkokäyttöliittymään. Tiina käyttää parasta käyttökokemusta varten Chromea.
Kirjauduttuaan hänellä on Valitse projekti -pudotusvalikossa ylhäällä vasemmalla se CSC-projekti, jota AniMINE-projekti hyödyntää. Tämän jälkeen hän napsauttaa Luo kansio (käyttöliittymässä bucketit kutsutaan kansioiksi) -painiketta luodakseen uuden kansion animine_keys
. Sitten hän käyttää samaa painiketta luodakseen toisen kansion animine_pub
.
Nyt SD Connect sisältää kaksi uutta tyhjää kansiota. Tiina avaa kansion animine_keys
ja käyttää Tiedostot -painiketta. Sitten hän käyttää Valitse tiedostot valitakseen molemmat avaimet, jotka ladataan ja aloitetaan latausprosessi napsauttamalla Lataa-painiketta.
Kun lataus on valmis, Tiina navigoi toiseen kansioon animine_pub
. Hän napsauttaa Lataa-painiketta ja lataa VAIN julkisen avaimen (animine_crypt4gh.pub
) tähän kansioon.
Lopuksi, hän avaa yksinkertaisen tekstieditorin luodakseen lyhyet ohjeet avaimille. Tiedoston nimeltä animine_key_instructions.txt
sisältö on seuraavanlainen:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
AniMINE salausavaimet luotu 16.3. 2022 projektipäällikkö Tiina Tutkijan toimesta.
Seuraavia avaintiedostoja käytetään salaamaan AniMINE-projektin käyttämät arkaluontoiset tiedot.
Avaimia käytetään crypt4gh-salaustyökalulla.
Julkinen avain: animine_crypt4gh.pub
Salainen avain: animine_crypt4gh.key
Salaisen avaimen salasana on: H8koGN3lzkke
Muista, että salainen avain ja salasana ei tule antaa tai näyttää käyttäjille, jotka eivät ole tämän projektin jäseniä.
Voit löytää luettavissa olevan kopion julkisesta avaime
sta SD Connectista sijainnista
animine_pub/animine_crypt4gh.pub
Voit vapaasti ladata ja lähettää tämän julkisen avaimen henkilöille ja organisaatioille, jotka toimittavat AniMINE-projektille dataa. Jos haluat käyttää tätä avainparilla suojattua dataa paikallisesti, ota yhteyttä projektipäällikkö Tiina Tutkijaan saadaksesi oman kopion salaisesta avaimesta ja ohjeita paikalliseen purkamiseen. Käytä tätä asiakirjaa, joka on luettavissa vain projektin SD Desktop -ympäristössä, ainoana kirjallisena viitteenä salasanalle.
Poista salaisen avaimen paikallinen kopio, kun sitä ei enää käytetä aktiivisesti.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hän lataa tämän tekstitiedoston animine_keys
-kansioon ja poistaa sitten tiedoston paikalliselta tietokoneeltaan.
Nyt animine_keys
-kansiossa on seuraavat tiedostot:
data/animine_crypt4gh.pub.c4gh
data/animine_crypt4gh.key.c4gh
data/animine_key_instructions.txt.c4gh
Ja kansiossa animine_pub
on tiedostot:
data/animine_crypt4gh.pub
4. Tallennustilan avaaminen datan tuottajalta saadun tiedon tuontia varten
Kun sinulla on pääsy Allakseen, voit luoda uuden datakauün ja jakaa sen datan tuottajan kanssa. Tämä lähestymistapa vaatii, että datan tuottajalla on myös projekti CSC:ssä. Yleensä suomalaiset akateemiset datan tuottajat, kuten sekvenointikeskukset, omistavat CSC-projektin. Voit kopioida projektisi julkisen avaimen jaettuun rétro-kauïsakappaleeseen tai lähettää julkisen avaimen muiden keinojen avulla.
On suositeltavaa pyytää datan tuottajaa salaamaan data CSC:n julkisella avaimella ja projektisi avaimella. Tällä tavalla voit käyttää dataa sekä paikallisessa turvallisessa ympäristössäsi että CSC Sensitive Data Servicesissä.
4.1 Kanta-andamisen käyttö puhtissa jaetun kauïsakapanvection luomiseen
Jos tiedät datan tuottajan projektin numeron, voit helposti luoda jaetun Alłakaušn a-tools
komennoilla Puhti. Avaa ensin terminaaliyhteys puhti.csc.fi
(käytä SSH:ta, PuTTY:ä tai terminaaliyhteyttä Puhti-verkkokäyttöliittymästä)
Luvussa 3.1 meillä oli tutkija Tiina Tutkija, joka loi salausavaimet ja tallensi ne Allakseen. Hänen tapauksessaan jaettu kaušakaušn voitaisiin luoda seuraavilla komennoilla.
Ensimmäiseksi Tiina Tutkija avaa yhteyden Puhtiin. Selaimessa hän siirtyy URL-osoitteeseen https://puhti.csc.fi ja kirjautuu sisään CSC-tilillään. Kun Puhtin verkkokäyttöliittymä on auki, hän avaa terminaalin työkalulla:
Työkalut/Kirjautumissolmukohtaa
Tämä työkalu tarjoaa terminaaliyhteyden Puhti.
Terminalissa Tiina aktivoi yhteyden Allakseen:
Sitten hän luo uuden jaetun kaušn seuraavalla komennolla:
Tämä työkalu luo uuden kaušn ja jakaa sen yhteistyökumppanin kanssa. Komento kysyy ensin luotavan kauïän nimen. Tässä tapauksessa Tiina käyttää kaušnin nimeä animine_data_import_1
.
Sitten komento kysyy, mikä projekti pitäisi saada pääsyn kaušn. Datan tuottajan projektin nimi on tässä esimerkissä project_2000111
.
Sitten hän lataa julkisen avaimen Puhtiin:
Ja lataa avaimen jaettuun kaušn:
Lopuksi, Tiina lähettää jaetun kaušn nimen datan tuottajalle ja pyytää heitä salaamaan ladattavat datat sekä jaetun k GUI-kansisaenätadoudaettä CSC:n julkisella avaimella.
4.2 Kauïän jakamisen peruuttaminen tiedonsiirron jälkeenavenianceperence
Suurten datakokonaisuuksien (useita teratavuja) siirtäminen Allakseen voi viedä aikaa. Muutamien päivien kuluttua datan tuottaja kertoo Tiinalle, että kaikki datat on tuotu jaettuun kauïäвн animine_data_import_1
Alłakseқ. Tiina voi nyt poistaa ulkoiset pääsyoikeudet kauïän seuraavan komennon avulla:
5. Salaus datan käyttäminen
Suoritetun prosessin kautta CSC:hen tallennettuun dataan pääsevät käsiksi vain tutkimusryhmän jäsenet. Datan salaamiseen käytetään sekä CSC:n julkista avainta että tutkimusryhmän omaa julkista avainta. Jos dataan pääsee käsiksi SD Desktop -palvelun kautta, datan purku suoritetaan automaattisesti Data Gateway -työkalun avulla, kun dataa käytetään käyttöympäristössä.
Jos dataa käytetään muissa ympäristöissä, purku on suoritettava käyttäjän toimesta.
SD Connect -palvelussa jaettu kauïän, tässä esimerkissä animine_data_import_1
, tarvitsee joitakin valmisteita ennen ladatun datan latausta.
Ensiksikin käyttäjän on jaettava kauša omaan projektiin myös. Tämän jälkeen ladattuun dataan voidaan päästä, ei normaalin datakatselunäkymän kautta, mutta Shared-näkymän (Jaettu näkökulma) kautta SD Connectissa.
Esimerkissä yllä tutkija Tiina Tutkija jakoi datakaušn animine_data_import_1
Alłakpalvelussa vastaanottaakseen dataa sekvensointikeskuksesta. Sekvensointikeskus upotti tiedoton run_12_R1.fastq.c4gh
kaušaTiinayäkäytkti SD Connect ladatakseen tätä tiedustoa paikalliseen tietokoneeseensa.
- Ensiksi, Tiina tarkistaa Projektin tunnisteen ketjun projektistaan ja tallentaa sen leikepöydälle.
- Sitten, SD Connect -tarjolla olevan Tiedostonkäynnistimen näkymässä hän painaa kaušn (
animine_data_import_1
) Share-painiketta. Tämä avaa Kauïän jakamisen reformaatio. Tässä Tiina kytkee luku- ja palaute-oikeudet päälle ja lisää Project Identifier (käyttäjätiedotantona SD Connectin pääsivulta) hakukenttään. Jakaminen aktivoidaan napsauttamalla Jaa-painiketta. - Sitten, Tiina siirtyy Jaettu projektille-näkymään, joka nyt sisältää kauïän
animine_data_import_1
.
Hän voi nyt avata kauïän ja aloittaa datan lataamisen.
Kuitenkin, latauksen jälkeen tiedosto on edelleen salausmuodossa. Datan purkamiseen Tiina avaa cryp4gh-gui salausohjelman, jonka hän oli aiemmin asentanut tietokoneelleen salausavainten luontiin.
Käyttäjä käyttää tätä työkalua datoiden purkamiseen. Kryptallisen käyttöliittymän kautta hän valitsee ensin Load My Private Key-painikapitalnmasta ja valitsee secret key -tiedostonanimine_crypt4gh.key
, joka on projektiin kuuluva salassapitokoe. Sitten hän käyttää Select File -valintaa valitakseen tiedoston run_12_R1.fastq.c4gh
, jonka hän juuri latasi tietokoneelleen. Seuraavaksi hän napsauttaa Decrypt File -painiketta. Ohjelma pyytää salassapito-avainoitteisen salasanan (tässä tapauksessa H8koGN3lzkke
), jonka jälkeen purkamaton tiedosto run_12_R1.fastq
luodaan salatun tiedoston viereen. Tiina voi nyt poistaa run_12_R1.fastq.c4gh
-tiedoston paikalliselta tietokoneeltaan ja aloittaa työskentelyn run_12_R1.fastq
-tiedoston kanssa.